School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (continued)

Bhí sagart ann aon uair amháin agus níl cuimhne agam anois ca fhad atá sé ó mhair sé. Rinne sé seanamair Domhnach amháin ar gabhail 'un na Flaitheas agus gur bealach cuan, corrach a bhí ann, agus gur bealach leathan fairsing a bhí a gabhail go h-Ifrinn.

(continued from previous page)
    steilge agus cabhair fola uilig air or chaith sé an oidhche uilig a cuartughadh an bealach a bhí a’ gabhail ‘un na Flaitheas. Bhuail ocras é agus mar bhí sé ag fághailt an baile I rit agus dar leis fhéin go mbainfeadh sé an baile amach airis go bhfuigheadh sé greim le h-ithe.
    Ar an bhealach a bhaile do chonnaic sé teach an sagairt agus dar leis fhéin go dtarreaigneochadh sé air g’o bhfuigheadh sé tuilleadh eolais fá’n bealach a bhí a’ gabhail ‘un na Flaitheas. Go gcuirfeadh sé tuilleadh comhraigh air fá’n bhealach. Nuair a chuaidh sé isteach ní rabh ann ach gur aithin an sagart é an dóigh a rabh a chuid eaduigh stroctha agus a láimhe agus a eadan steilte or chaith sé an oidhche roimhe sin ar an bealach fríd na toim agus na druiseógaí. D’fhiafruigh an sagart de an rabh sé ó troid no caidé tháinig air nuair a bhí an leithid sin a chuma air.
    Dubhairt seisean leis an sagart nach rabh sé a troid na a bruighinn ach go rabh sé amuigh ó’n t-am a
    AT1833: Application of the Sermon
    Mollaidh Ní Ghallchobhair