School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal

Bhí contraid ar an talaimh ins an tsean am ám ma's fíor é eadar na beithigheach agus feur an talaimh thosuigh sé ar thus eadar an bhó agus feur an talaimh.

Bhí contraid ar an talamh ins an tsean am ám ma’s fíor é eadar na beithigheach agus feur an talaimh thosuigh sé ar thus eadar an bhó agus feur an talaimh.
    Bhí an bhó a’ gabhail thart lá amháin agus í a cuartughadh greim le h-ithe agus bhí luibh a’ fás agus an t-ainm a gheobhadh sí an Cailleach breagtha.
    Chonnaic a bhó í agus leag sí soc uirthí agus annsin shiubhal sí leithe agus níor ithe sí í.
    “Ní isfhidh mise tú”, deir an bhó, “go dtí go sarchaidh an eile sheort eile ormsa”, deir an bhó.
    “Da n-isfheadh mise”, deir an cailleach breagtha, “agus gach uile luibh do mo seortsa tá a fás coinneochadh muid a’ gabhail tú go dtareadh na faoillidhe agus gheobhaidh tú feur úr ins na faoillidhe. Ní ghlacaidh mise feur úr ins na faoillidhe agus ghlacaidh mé
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Gallchobhair