School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal

Bhí Easbuic annseo i Rath Bhoth an am a bhíteat a leanaint na sagairt. Thíar annseo ins na Cealla Beaga a bhí sé ina chomhnuidhe.

Bhí Easbuic annseo I Rath Bhoth an am a bhíthear a leanaint na sagairt. Thíar annseo ins na Cealla Beaga a bhí sé in chomhnuidhe. D’imthigh sé leis a’ tarraing ar an áit a rabhadar a marbhadh na sagairt. Bhí an t-airm uilig go léir cruinnighthe ins an áit seo. Beat-capall iasc air. Culaidh Aifrinn agus deireadh eile isteach I mála. D’imthigh sé leis mar sin. Nuair a chuaidh sé fhad leis an teach a rabh na saighdiúirí ann d’iarr sé lóistin.
    Ce bith miricle a rinne sé fuair sé lóistin. Fuair sé seomra do fhéin ins an oidhche seo. Nuair a tháinig na saighdiúirí isteas a bhí amuigh a cuartughadh an sagairt istaech bhí “roun” eile réidh le gabhail amach agus d’éirigh an cailín le na gcuid a dheánadh réidh. Chonnaic sí solas aníos ar pholl na h-eocra agus d’amharc sí síos. Bhí an easbuic a léigheadh Aifreann. Rith sí le sgéal chuig an maighistear go rabh sagart aca I dith na h-oidhche agus go rabh sé a’ léigheadh Aifreann anus. D’éirigh an
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Gallchobhair