School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (continued)

Bhí fear ann aon uair amháin a dtugadh siad Eoin Doicheamhail mar ainm air.

(continued from previous page)
    tarraing soir ar toigh Eoin Doicheamhail bhéadh sé abalta dul treasna abhainn a bhí ann le leim amháin agus nuair a bhéadh sé ag dul airis chaithfheadh sé siubhal fríd an abhainn.
    Thug fear de na comharsanaigh fa dear seo agus cuir sé ceiste air fa daobh de. D’innis an fear caide ba chíall de. Greasaigh bróg a bhí ins an fear a bhí posta ar inghean Eoin Doicheamhail.
    Caide bhearfhas tusa damhsa deir an fear leis an fear a bhí posta ar inghean Eoin Doicheamhail agus leasfhaid mé sin duit. Caide dhéanfhas tú? Cuir ort moill bratógaí anocht agus gabh fad leis an toigh ag ám suipeardha.
    Cuirfhidh Eoin Doicheamhail ceist ort c’ainm atá ort agus abair thusa siubhal aníos cuirfhidh sé ceist ort annsin agus suidhe isteach agus ithe do chuid préataí. Fan ann go maidin ní bhéidh
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Mollaidh Ní Ghallchobhair