Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Gearr sé an cionn den éun agus shil sé a chuid fola uilig go léir isteach ins an soitheach. D’imthigh sé annsin ina seamanaí ruatha ratha go hEireann an áit a d’fhág sé na Fíannaibh. Nuair a tháinig siad airis bhí pléisiúr mór ortha san nuair a chonnaic siad a’ teacht é. Thuit fear amháin aca on cathoir fear a dtugadh siad corain air or bíodar ag ól ana rud fíona. Thosaigh sé ag cumailt na fola thart ortha go dtí gur réidhtigh sé iad uilig. Nuair a bhí siad taobh amuigh den teach cunntas sé iad agus bhí sé fear gann. Thug sé leim isteach airis un na cúirte. Bhí C. na luighe ar an talamh agus é greamuighthe de agus an C.C.D. ina seasamh os a chionn agus sean tuat meirgeach bearnach ina láimh aige dur a bhaint an ceann de. Bhuail sé dorn ar an C.C.D. Cfusa an tíol a bhí ar na ballaí le cead mbliadhna
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Gallchobhair