Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a phiocadh de na inntineacha an C.C.D. Chuaidh sé fad leis an soitheach annsin agus ní rabh fuil ar bith ann le [?u’r] faoi corain. Cumhail sé barr a méur den soitheach agus fuair sé lorg na fola air. Fuair sé a méur a aibreaghadh isteach faoi corain annsin. Tharraing sé C. leis ur an céad iarraidh amach ó’n talamh. Níor fhág sé greim croiceann air ó bhárr a chionn go barr a ladhair. Nuair a d’fhág sé corain amuigh thug sé léim amháin isteach go teach marbhadh a bhí ann. Thug sé tadadh fola daobhtha ar druim corain. Tá oiread olla ag fás ar druim corain on lá sin go dtí an lá bhfuil indiú is tá ag coingilt trean eadaigh leis na Fiannaibh. D’fhág mise iad agus ní bhfuair mé sgolbh na sgeal uatha o’n lá sin go dtí an lá bhfuil indiú ar an tslíagh agam ar an coraimh agam.
    Dereadh.
    Mollaidh Ní Ghallchobhair