Scoil: Sean-Achaidh (uimhir rolla 12887)

Seanachaidh, Co. Mayo
Múinteoirí:
Mícheál P. Ó Gallachobhair Seán Ó Dubhthaigh

acu, ach amháin ag Éamon Mac Domhnaill an seanchaidhe, on bhfuaireas an t-eolas seo.
    S' i mBárr Tragha atá an séipéal le h-aghaidh iarthair an Pharóiste, agus chuig an séípéal sin a ghabhann Muinntir Shean Achaidh, Muinntir Mhór-Ráíthin, Muinntir Chnuic na Seanbhoth, Muinntir Achaidh an Glaisín, Muinntir Corrcloice, Muinntir Ghort an Éadaín, MuinntirMhuing Críona, Muinntir Theaglaigh. Ní raibh an séipéal sin san gceanntar céad bliadhain o shoin, ba ins na tightibh a léightí an t-Aifreann ag an uair sin.
    Bhí imirce mór ar siubhal san mbliadhain a mhile oct gcéad octó a h-aon, agus chuaidh neart daoine tár sáíle anonn go h-Ameiriceá len a gcuid a shaothrú
  2. (ó Bhean an Bhaireádaigh, Bárr Trágha)

Bhí fear saidhbhir ag siubhal ar bhóthar lá, agus do chasadh triur ban air. Ní tuísge sin ná thóg sé faínne an-luachmhar abhí ar an mbóthar.
    D'iarr an triur ban air an faínne a thabhairt do dhuine acu. Bhel!" arsa an fear, tiubhraidh mé an fáinne do duine agaibh a imrigheann an cleas is fearr ar fhéíle ar bith agaibh."
    Sé an cleas a rinne an chéád bhean ná
    AT1406: The Merry Wives Wager