School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. Nuair a bhíos Cnoc Acla i ngár dhúinn bíonn stoirm agus gáladh ag teacht. Tá Cnoc Acla suidthe ar Oileán Acla an n-oileán is mó ar chósta na h-Éireann. Nuair a bhíos ceo ag imtheacht go h-íseal bíonn uair mhaith ag teacht acht nuair a bhíos sé ar mhullach na sléibhte bíonn báisteach air. Nuair a bhíos na ba ag crathadh le fuacht bíonn fuacht agus sioc ag teacht.
    Nuair a bhíos sé ag cur báistighe is an coileach a'dhul ag glaodhach bíonn sé ag dul ag tiormhadh. Tágann éan bán agus cleití dubh ann thart ag gach teach bíonn stoirm leis nuair a thagann sé. Nuair a bhíos na rónta i dtír ar na
    Síghle Ní Maoineacháin
    Leitir Beag, Co. Mayo