School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. Bhí fear agus bean ann fadó agus bhí cearhrar páistí acu, trúir inghean ahus mac amháin. Cailleadh an n-athair nuair a bhí an gasúr deic mbliadhna de aois. Bhí a mháthair go h-an olc dó agus níor mhaith leith é. Dhíbir sí amach as an ceach ar fhad é Bhí tarbh brea acu agus bhíodh sé istigh sa n-gáirdín ar chúl an tighe bhí stábla beag aige dó féin i gcóir na h-oidhche. Bhíod an gasúr istigh sa stábla aige ahus bhíodh sé an tabhairt bídh dó as a chuid adhairt agus bhí sé ag éirig reamhair. Lá amháin connaic a mháthair é agus dubhairt
    Síghle Ní Mhaoineacháin
    Leitir Beag, Co. Mayo