School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. Na sean tighthe a bhí sa tír fadó. Is é an sórt tighthe a bhí ag na daoine fadó ná tighthe beaga suaracha. Cuid acu bhíodh seómra amháin ionnta agus is iomdha teach nach mbíodh seómra ar bith ionnt. Is é an sórt cinn a bhíodh acu ortha na trí cúplaí ádhmaid agus cipíní taobh amuigh díobh sin annsin tuighe agus muiríneach mar clúdach.
    Chuireadh siad clúdach úr gach blaidhain ortha. Is fraoch a bhíodh leabaidh ins an gcistineach [?] agus sé an t-ainm a bhí ar an áit a raibh sí ná póta na leabtha is é an t-athair is an mháthair a bhíodh in a gcodhladh inntí. Ní bhíodh aon simléar ionnta acht
        1. buildings
    Mairéad Ní Mhaoineacháin