School: Inbhear (roll number 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Sgéal Grinn
    Bhí fear díthcéallach ag dul thart timcheall ceithre scór bliadhian ó shoin darbh ainm Séamus Donn. Lá amháin dubhradh leis dhul go dtí teach i n-Gort-an-Chárn i gcómhair spád. Bhí Feadógaí mar leas ainm ar na daoinibh do bhí sa teach seo agus dúbhradh le Séamus gan Feadógaí a rádh cé bíth rud eile a déarfadh sé. Bhí go maith. D'imigh sé agus nuair a bhí sé sgathamh beag istigh thosuigh sé ag rádh go raibh faitchíos air go ndéarfhadh sé é. Ar deireadh d'fhiafhruigh muintir an thige dhe cén rud a raibh faitchíos air go ndéarfhadh sé, agus dubhairt Séamus go raibh faitchíos air go ndéarfhadh sé "Feadógaí". Dhíbir muintir an tighe é ansin agus ní bhfuair sé aon spád.
    Máire Ióspephín Muilleach
    Gort Meille, Co. Mayo