School: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

1. (continued from previous page)
    an talámh agus o'n bpoll sin ta bealach fá thalamh. Deirtear go bhfuil beal eile no ceann eile an bhealaigh seo tro ceann thuas i gCreig Duibh míle o'n ráth. Tá cuid de na leachracha a bhí mar díon ar an mbealach tuithte anuas anois agus mar gheall ar sin ní féidir le aon duine a bhealach a dhéunamh amach trídh.
    Teigheadh fír oga síos ann fado. Leigeadh siad a chéile síos ar ropa tá sé raídhte go bhfuil seomra ann. Tá droch cáil ar an áit. Níor mháith le aon duine a bheith ins an ráth go mall san oidhche. Bhíonn taidhbhsí ann.
    Ghearr fear crann ann úair amhain agus ní hé súgh a thainig as an ngearradh acth fuil. Ní gád a rádh gur stop an fear nuair a chonnaic se an fhuil.
    Fhice bhliadan ó shoin tóigeadh na tighthe atá thart Cloiseadh na