Scoil: Clohanes, Dún Beag

Na Clocháin, Co. an Chláir
Mícheál de Bláca

1. Deanamh Coinnle
    Ní raibh aon coinnle le ceannac fadó, agus, mar sin, do dhein na daoine coinnle dóibh féín. 'Sé an slighe a bhí aca chun iad do dhéanamh na - leagadh geir i gcorcán. Deineadh buaicheas as trí nó cearthar snáíth cadháis. Cuireadh an buaiseas isteac agus múnlo agus dhoirteadh an geir leaghtha mór-thimcheall air. Fágadh mar sin í go dtí go mbeadh sí chruaidh. Annsan nuair a bheadh sé cruaidh beadh coinneall ann.

Galúnach
    Deineadh galúnach sa bhaile fadó. Deineadh íle éigin do bheiriúghadh ar dtúis. Measgadh an íle bheirighthe le geir annsan agus beadh galúnach ann.

Galúnac
    Dhein na daoine galúnach sa bhaile fadó. Ceannuighidí Lye agus bíod geir aca féín. Dheinidís an geir do leaghadh. Annsan measgaidís é leis an Lye agus fáíghtí ann é go mbeadh sé cruaidh.