Scoil: Clohanes, Dún Beag

Na Clocháin, Co. an Chláir
Mícheál de Bláca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní raibh aon meas acha ar an Gaedhilg. Dheinidís áireamh ar slinn agus scrobaidís ar leis. Bhíodh clárachtaha admhaid timcheall na fallaí mar binnsí agus bíodh clocha fé mar cosa. Is insan Geimreadh a bhíodh sé ag muineadh ann.

Bhí sean scoil san t-Sraith Dúnbeag Co an Cláir timceall 60 bliadan ó shoin. Bhí an scoil ar siubhal i sean bothán mara bhfuil Seanáin Ó h-Eochaidh ina chómhnaidhe fé láthair. Fear darbh ainm Goulder abhí ag múineadh ann. Stroinséar abhead é. Bíodh sé ag cur fé idtighthibh na leanbai san oidhche.Theigead sé tamall le gach scoláire. Geibhead sé sgilling gach rátha ó na daltaí. Siad na h-adhbhair a muintí ann ná:Aireamh, léigeamh, agus sgriobhadh beurla, agus beagán Gaedilg anois agus airís. Ní raibh aon meas ag na daoine ar an nGaedilg an uair sin. Do dheinidís áireamh ar shlinnte agus sgriobhaidís ar paipéir. Bíod cláracha admaid mar suidheacháin aca. Bhiodh an scoil ar siubhal i rith na bliadna.
        1. foirgnimh