School: Clohanes, Dún Beag

Na Clocháin, Co. an Chláir
Mícheál de Bláca

1. Má bhíonn scamall ó's chionn Sliabh Calláin ar maidin beidh an lá sin fliuch, nó da mbeadh an spéir dearg ar maidin beidh fearthainn ann an lá sin. Droch-cómhartha eile iseadh scamall dorcha a bheith timcheall na gréine le linn dul fé dí. Má bhíonn an ghaoth ag dul i gcoinnibh na gréinne roimh dul fé dí beidh báisteach ann sar i bhfad.
    Má bhíonn an ghaoth ag séideadh leis an ngrian, agus an fhairrge go ciúin, agus má bhíonn an spéir go h-an dearg san iarthar um thráthnóna sin cómharha go mbeidh a thuille de aimsir breágh ann. Dá mbeadh an aimsir go dona agus dá bhfághadh na scamaill an spéir, agus dá mbeadh sé go geal gorm bheadh aimsear breágh ag teacht.

Comharthaí seacha is eadh an spéir a a bheith gorm san oirthear um thráthnóna, an lá te agus an tráthnóna an fuar, agus an ghaoth a bheith anoir n-thuaidh.
    Má bhíonn an ghaoth ó'n oirthear agus an lá an-fhuar ar fad agus na scamaill gairid do'n talamh beidh sneachta ann.
    Pádruig Mac Innsint
    An Cheathrú Mhór, Co. an Chláir