Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bhí an doras dúnta aighe. Dá mbuailfeadh an ciseán an fear do mharbhóchadh sé é ach bhí an t-adh leis agus níor bhuail. D'imthig an sean-iarlais agus do tháinig an bhean ceart thar-n-ais cuige ach ní raibh sí leath chómh meidhreach is abhí sí sar a chuaidh sí leis na púcaí.
    Dubhairt an bhean leis an fear go gcaithfidís Máire a chimeád sa bhaile mar an t-airgead bainne a dhoirt sí sa cró ní[?] féadfadh aoinne é ól ach na púcaí agus nách raibh aon rud eile n-ól ach an bhainne san. Thugadar spré do Shíle agus deineadh cleamhnas dí agus do phós sí agus tugadh an fheirm do Mháire cé gur b'óige í ná Síle agus do phós sí agus bhí an sean cúpla ana aosta nuair a fuaradar báis Bhí clann mór ag Máire.
    Siobhán Ní Scanaill
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí