Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí rígh ann uair agus bhí trúir mac aige. Bhí ana ghrádh ar fad aige de'n beirt mhac ba shine ach is ar éigin a labharfadh sé leis an mac ab' óige in-aon-chor. Seán ab' ainm de'n buachaill óg. Pé sgéal é bhí an rígh ag eirghe aosta fá'n am so agus do dhein sé udhacht aon lá amháin.
    Bhí tig mór eile aige in inead an pháláis agus d'fhág sé an pálás ag an mac ba shine agus an tig mór ag an dtarna mac agus míle púnt de'n fear óg gan aon tig ná aon rud eile ach a bhóthar a chur de. Cúpla mí 'na dhiaidh san do fuair an rígh bás agus do chuireadh é.
    Cúpla lá 'na dhiaidh san do thug an buachaill ab'óige a bhóthar air. Ní raibh sé imthighthe ró-fhada in-aon-chor nuair a chasadh sean-fhear bocht air agus d'iarr sé déirc ar an mbuachaill. Níor dhein an buachaill pioc ach a lámh a chur na phóca agus
    AT0513A: Six Go through the Whole World
    Cáit Ní Shúileabháin