School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. An Próca Óir
    Do bhí buachaill 'na chómhnuidhe in-a Inse Géimleac tímpeall caogadh bliain ó shoin agus do bhí sé ana bocht agus isé an págh a bhí aige tistiúin sa tseachtmhain.
    Aon oídhche amháin do deinead taidbhreamh do go raibh trí próca óir agus do tháinig ana aidm air chun dul ann ach ní leogfhad a mháthair do dul ann ná a athair ach cómh beag an oídhche na dhiaidh sin.
    Do chuaidh sé ag sgoruidheacht d'inis sé dhóib go léir é agus dúbbairt gac aoinne dá comrádte dul ag trial ar . Do chuaidh sé abhaile airis agus dúbairt sé 'le na mháthair go ragadh sé a chuardach.
    Dúbairt sí leis ciall a bheith aige agus gan bheith ag magadh fuithe mar níorb' aon óinseach í sin. (go) Do chuaidh sé a chodhladh an oidhche sin agus do deineadh taidbhreamh eile do an taidbhreamh agus (do)
    Máire Ní Chárthaig
    Na hUláin Thiar, Co. Chorcaí