School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair agus bhí sé pósta le bean darbh ainm dí Siobhán. Cailín ana óg dobh cadh í. Aon lá amháin bhí sí 'na shuidhe chun a dhinneir. Bhí na prátaí ag beirbhiugh. Bhí an cabaiste beirghighthe ar an seitle agus do bhí baisín de bharra an bhainne bhreágh ramhair chun é a chur ag ollmhú an cabáiste mar b'shin nós abhí aca an uair sin. Nuair bheadh an cabáiste beirbhighthe do chuirfidís an bainne o's a chionn agus 'sé an ainm a ghlaodhaidís air ansan ná cabáistín cnag Pé sgéal é do bhí an bhean so ana leadránach á ollmhú.
    Bhí a fear 'na shuidhe ag ceann an búir agus dob' fhada leis go raibh an dinnéar ag teacht cuige. Saghas file ab' eadh e leis. Nuair nách raibh an dínnéar ag teacht do tháinig fearg air agus dubhairt sé mar seo léi:-
      1. poetry