School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí fear ann uair agus do bhí siopa beag aige agus ní raibh puinn airgid aige 'á dhéanamh as an siopa mbeag agus do chaith sé uaidh an siopa ar fad agus má bhí sé bocht roimis seo bhí sé abhfad níos boichte anois.
    Do bhí a fhios aige go raibh ór in áit speisialta no deirtí go mbíodh sé ann ar aon chuma agus do chuaidh sé fé na d'éin. Do bhí sé ag dul síos síos síos ad' iarraidh é fhaghail agus do chonnaic sé rud éigin sgríbhte ar an gcloich agus 'sé rud é ná "Dig down and you shall get some gold"
    Do chuaidh sé síós tamaill eile agus do fuair sé an t-ór agus do chuic sé an t-ór isteach 'na phóca. Nuair a chuaidh sé abhaile do thóg sé amach as a phóca é agus do chuaidh sé amach agus do taisbeáin sé d'es na daoiné é,
    Siobhán Ní Chathasaig
    An Cheapach Thiar, Co. Cork