Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí cailín ann fadó agus bhí mór-sheisear buachaillí aici agus bhíodara go léir ana-dheas le féachairt ortha agus gach aon chor a thabhharfadh sí bhíodh an mór-sheisear 'na diaidh. Aon lá amháin bhí an cailín ag dul chun faoisdine agus bhí a máthair n'fhacair. Bhí an mór-sheisear 'na ndiadhtha agus do thosnuighdear ag troid mar gheall uirthi agus do rith duine aca chun an cailín agus do chuir sé a lámha timcheal uirthi agus nuair a chonnaic an máthair é sin do thóg sí dí a gúna agus do thosnuig sí ag bualadh na fir leis agus ní leigfidís d'á greim de'n caiiín agus dubhairt an cailín leo "For God's sake take go of me, I am going to Confession" agus sa deire do rith an cailín agus do bhí na fir ag tarraint an bóthar 'na diaidh agus dubhairt an máthair go raghadh sí chun na gárdaí agus sa deire
    Siobhán Ní Scanaill
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí