Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    An oidhche 'na dhiaidh san do tháinig se go dtí an poll 'na bhfuair sé an t-ór agus ní raibh aon púcaí ann.
    Do chonnaic sé rud sgríbhte ar an gcloich agus b'é an rud céadna é 'sé sin "Dig down and you shall get gold". D'árduig sé an cloch mór agus do chuir sé a lámh síos agus nuair abhí sé chun a lámh a tarrang aníos ní féadfadh sé é. Do sgread fear shíos agus dubhairt sé "fág ansan mo chuid óir"
    Do baineadh geit as an bhfear nuair a airig sé an guth agus do sgaoil sé leis an greim abhí aige ar an óir agus do rith sé abhaile chómh mear agus abhí 'na chosaibh agus do mhair sé ar an méid óir abhí aige agus níor chuaidh sé fé dhéin na h-áit sin a thuille.
    Siobhán Ní Chathasaig
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí