Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mar nách bfuil a fhios agam ciacu is giorra dom an t-aer atá fúm nó an t-aer atá ó's mo chionn agus nuair a arduighim an tuagh bíonn eagla orm go ngortóchfainn an t-aer atá ós mo chionn agus nuair a íslighím an tuagh bíonn eagla orm go ngortóchfainn an t-aer atá fúm "Neosfhaidh mé duit ar ball ciacu is giorra dhuit an t-aer atá fút nó an t-aer atá ó's do chionn.
    Do chuaidh an buachaill isteach go dtí an rígh agus d'fiafruigh sé do ciacu is giorra do an t-aer a bhí ó's a chionn nó an t-aer a bhí fé.
    Dúbhairt an rígh gur ghiorra dho an t-aer a bhí fé. Chuaidh an buachaill amach agus d'innis sé é sin de'n fear eile. Thosnuig an buachaill ag gearradh an admuid agus nuair a bhí sé go léir géarrtha aige d'imthig sé abhaile ag triall ar a athair.
    Bhí ana fhothram is gleó i bpálás
    AT0950: Rhampsinitus