School: Macha na gClaidhe (roll number 16086)

Macha na Cléibhe, Co. Chorcaí
Cathal Ó Macháin

1. Bhí Scoil scairte sa comharsanacht so suas le 100 blian ó. Bhí se suidthe 1/2 mhíle no mar sin ar an dtaobh thiar de -'n Scoil seo (Macha na Claidhe)
    Tá macha (?) feirmeóra san aít 'na Raibh an sean scoil agus Comnuigheann feirmeoir fé lathair inaice na h-aithe Padraigh Ó Matghamna is ainm dó.
    Scoil bheag bh a eadh í. Fallai deunta le cloca, cre, agus ceann tuighe uirthi.
    Bhí Muinteóir D'arbh ainm Do Domhnall O Laoghaire ag múineadh ann. (Comhnuigheann mach a mhic gairid don áit anois) Duine o'n gceanntair do b'eadh Domhnall - sé sin an múinteóir. Do tughadh saghas oilúint do i gCiarraighe. Do bhíodh sé ag múineadh leis i dtigthe na bhfeirmeóirí. Bhí tig aige feín agus is ann do chuireadh sé fé.
    Do thuilleadh sé 36 de sgillingí gac bliain ag an scoil bhí aige. Is ar an gcuma seo leanas do bhailigeadh sé an págh sin.
    Bhí ceithre Ranga fe'n a cúram aige. (I). (II). (III). (IV) Nior dhíol an (I) Rang aon airgead as an sgolaiocht a bhfuaradar. Fuar sé 8 sgilling ag an (II) Rang. (The 8 shillings was paid collectively - suppose there were 16 scholars in the 2nd Class each then had to pay sixpence a year)
    Fuair sé 12/= as an treas Rang (Collectively)
        1. foirgnimh