Scoil: Cill Mhic Eoghain (uimhir rolla 9848)

Cill Mhic Eoghain, Co. Chorcaí
Domhnall Ó Hurdail

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darbh ainm Seán Ó Seanaidhe in a cómhnuidhe ins na h-Insí. Spealadóir ana mhaith dobh'eadh é. Gach lá do théigheadh sé ó thig go tig ag baint fheir. Lá amháin do chuir daoine gheall air ná bainfheadh sé dá acra féir ins an lá. D'eirig sé go moch an maidin sin agus an speal aige. Do leag sé gach sop de'n dhá acra féir ó mhaidin go dtí deirneach tráthnóna. Fúair sé bás cúpla mí ó shion i Merica
    Do tugadh an sgeal seo dhom i mbearla
    Risteárd Ó Donobháin
    An Crompán, Co. Chorcaí
    Mícheál Ó Duibhir
    74
    Na hInsí, Co. Chorcaí

Do chómhnuig fear dar'bh ainm Tadhg Riobárd ins na h-Insí fadó.

Do chómhnuig fear dar'bh ainm Tadhg Riobárd ins na h-Insí fadó. Iománuide ana mhaith dobh eadh é. Lá amháin do bhí dá fhuireann ag iománuigheacht ar an cnoc ar an dtaobh theas dena n-Insí. Bhí na fuireannaibh ó Baile Caisleáin agus ó na h-Aodraí.
    Bhí Tadhg Riobád ag imirt le na h-Aodraí. Tá an slíghe ó'n gcnoc san go dtí Baile Caisleáin agus go dtí na h-Aodraí dhá míle ar fhaid, agus an fuireann a chuireadh an