Scoil: Cill Mhic Eoghain (uimhir rolla 9848)

Cill Mhic Eoghain, Co. Chorcaí
Domhnall Ó Hurdail

(Tá Neidín 33 míle ón áitseo - Polliúse)
    d'fagail. Do siubhal sé go dtí an t-aonach, agus thánaig sé thar nais arís an lá chéadhna. Do thosnuig sé ar a thuras go luath ar maidin, agus bhí sé deidhneach san oidhche núair a thánaig sé thar n-ais.
  2. Bhí fear darbh ainm Mícheál Ó Duibhir, Na h-Iinsí[?] fadó. Do shnámh sé míle no mar sin amach ar an bfairrge. Ní fheaca na daoine é mar bhí sé ró fhada amach. Do bhíodar ag feadhuigeal chuige, feachaint an dtiochfadh an snámhuidhe isteach. Fé dheire thánaig sé isteach agus ní raibh sé tuirseach in aon chor agus mar sin, bhí ionghnadh ar na daoine mor thimcheall na h-áite nuair a chualadar an sgéal.