Scoil: Curraichín (C.) (uimhir rolla 15979)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonchobhair

Ar an leathanach seo

1. Fadó riamh nuair ná raibh aon teanga da labhairt in Eirinn ach teanga na Gaedhilge, tá sé sin timceall dhá cead bliain ó soin, bí feirmeóír amháin ann san am san agus bí sé ana shaidhbhir. Ba mait leis fear d'fhagháitl dá ingean go mbead Bearla mait aige. Do buail Eogan Ruadh lá an tslige cuige cun an tige feirmeóra. Dinnis sé an sgeul d'Eogan. Dubairt sé leis go mba mait leis buacaill d'fhaghailt dá ingean go mbead Bearla maith aige. Fa fhios agamsa ar buacaill min macanta. Nil an Bearla go mait aige agus níl si go h-olc aige. D'imtig Eoghan annsan agus do buail sé le buacaill a bí ag aoidhreact bó. Tog sé leis an buacaill. Do mhuin Eogan aon ceist amháin Bearla don mbuachaill. Tog sé an buacaill go dí tig an feirmeora agus bhí sé féin agus an feirmeoir ag cainnt ar fead tamaill den oidce. Ach amach san oidce cuir Eogan an buacaill amac. Bheul anois adubairt Eogan leis an bfeirmeoir bfeidir gur mait leatsa an buacaill do clos ag labairt ar Bearla nuair a tiocfaid sé isteac. Ba mait liom a dubhairt an feirmeóir. Cuighe sin do cuireas-sa amac é chun ceist Bearla a cur air. Nuair tháinig an buacaill isteac. Well Friend a dubairt Eogan How are the weather
      1. filíocht
    Brigid Ní Shéaghdha