Scoil: Curraichín (C.) (uimhir rolla 15979)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonchobhair

Ar an leathanach seo

1. Bíonn cluiche ar siubhal againn timcheall na teine uaireanta ar a dtugaimid "seo mo bhirín duit".
    Tógann duine blúire cipín agus cuireann sé sa teine é chun é do dheargughadh. Nuair a bhíonn sé dearg tógann sé amach é agus síneann sé an cipín go dtí an duine a bhíonn i n-aice leis agus deireann sé
    "Seo mo bhirín duit,
    Birín beo, birín marbh.
    Má geibheann mo bhirín bás
    Idir do dhá láimh
    Beidh an trom trom ort".
    Tógann an duine uaidh annsan é agus síneann sé é go dtí an ceud duine eile ag rádh an bhéarsa ceudna.
    Nuair a múchann an cipín i láimh duine cuirimíd púicín ar a shúilibh agus bíonn air síneadh ar an úrlár agus cuirimíd rud éigin anuas ar a dhrom, ag iarraidh air cad a bhí anuas air. Leanann sinn mar sin ag cur seo is siúd anuas ar a dhrom go dtí go dtugann sé an freagra
    Cáit Ní Churráin
    Rinn na nDealgán, Co. Chiarraí