Scoil: Gaddyduff (uimhir rolla 16642)

An Ghadaigh Dhubh, Co. Dhún na nGall
P. H. Kavanagh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ceacht adhmad agus gnidheann siad na dróillí amach go ceann agus bun na pairce leis an spád. Fhad is a bíonn an feirmeóir ag deanamh sin sgoilteann a bhean na preataí. Bíonn suil é gach sgoiltin agus tígeann bachlog amach as gach súil. Na giata a bíos fágtha is é na ionaga mar ainm ortha agus tá siad an maith fa choinne na bá agus géibeann siad iad dó na bá.
    Nuair a bíonn na preataí uilig sgoilte aící ghéibheann an feirmeór bainmheal tachrain (?). Géibeann na tacrain málaí agus ceanglann siad iad thárt fá na gcom le giotaí sugáin. Annsin lionann siad iad le sgoiltíní agus téigheann siad síos agus súás na driollaí agus iad ag chuir na sgoiltíní ar aoileach na feirme. Annsin tígeann an fear agus chuireann sé aoileach mála ar na sgoiltíní. Tígeann fear in a ndiaidh léis an capall agus an ceacht agus cludigheann siad na sgoiltíní.
    Fágann sé iad annsin go dtí go mbíonn siad ag briseadh an talamh agus go mbíonn na bachloga ag teacht aníos. Agus annsin grapann sé iad chun na bacloga a leigeint anios níos furasta. Annsin éirigeann sé iad leis an ceacht. Nuair a tigeann siad anúas tígeann na luibhearnach fósta agus caithfidh sé iad a tarraingt . Ar dtus géibheann sé sean mhala agus gíota córda agus ceanglann sé an mála thárt air leis an
    Lorcán Ó Fearáin
    Cluain Maine, Co. Dhún na nGall