Scoil: Gaddyduff (uimhir rolla 16642)

An Ghadaigh Dhubh, Co. Dhún na nGall
P. H. Kavanagh

1. An ceatrú lá de mhí Feabhra 1938

Fado nuair a bhí Colm Cille i gCluain Manach, lá éigin bhí sé ag dul amac go Iorrus. Ar a aistear bhí air dul thar Cros Conaill. Bhí srután beag ag dul trasna an bhothair agus connaic sé sgaifte gasraidhe na luighe ar bruach na h-abna. Bhí siad ag iasgaireacht agus bhí siad ag cur na mbreach i bfolach faoi an bruach. Níor aithin siad Colm Cille ar scor ar bit.
    Chuaidh sé i deas dóbta agus d'fiafruigh sé orta fá choinne cuid de na h-iasg. Ní thabharfadh siad go fiú iasg amháin do agus dubhairt siad nach bhfuair siad iasg ar bit. Nuair a bhí fhiios ag Colm Cille go rabgh siad ag innse bréág chuir sé a mhallacht ar na iasg agus dubhairt sé nach mbéadh breach eile o'n áit sin go dti Leenan agus as go bráth leis.
    Lá amháin bhí Colm Cille na shuidhe ar taobh an bhothar ag cur air a bróga agus a stócaí. Táinig an tóir air nuair a bhí stóca amháin agus bróg aige ar an chois céadna. Rith sé ar theann a dhitall agus bhí an bróg ag buaileadh na coise nochta. Bhí fearg mór ar Colm Cille agus nuair a bhí an tóir thart bhí a chos uilig stróchta agus pian uathbásach ann. Annsin chuir sé a mhallacht ar duine ar bit a cuirfeadh stócach agus bróg ar an
        1. naoimh
    Seóirse Ó Doibhealáin