Scoil: Scoil an Chlochair, Na Gleanntaí (uimhir rolla 10165)

Na Gleannta, Co. Dhún na nGall
An tSr. M. Deuglán

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an mhuc Grafaidh ag an áit ar a dtugtar anois An Ghrafaidh. Níor stád an muc go dtí gur mharbh sí an mhadadh eile dar b'ainm Marach agus tugadh Mínamarach mar ainm na h-áite sin ó shoin.
    Anois bhí ag Fearghamhain é fhéin troid agus shíl sé gur b'fhurust nuair a bhí 'n mhuc tuirseach n-aitthe ó chéana féin agus thoisigh an troid. Badh annsinn a chualaidh Finn beicfeach a dhearbhrathair agus í ar thaoibh eile an locha ins an Sealgain. Dar léi go rabh Fearghamhain i g-contabhairt agus siúd í le cúpla charraige mhóra i na n-aprún ag snamh treasna na locha ag deanamh ar an Fhearghamhain. Acht nuair a leí sí ar an taoibh abhus chualaidh sí an macalla thall agus siud anonn aráis í. Bhí sí ag gabhail mar seo anonn sa 'nall gur sárughadh í agus gur báidheadh í i lár na locha ar a dugtar Loch Finne anois uirthi.
    Bhí go maith 'sní rabh go
    Loch Finne, Co. Dhún na nGall