Scoil: Scoil an Chlochair, Na Gleanntaí (uimhir rolla 10165)

Na Gleannta, Co. Dhún na nGall
An tSr. M. Deuglán

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean fhear ann uair amháin agus bhí mac amháin aige. Bhí an mac pósta agus bhí a lán páistí ag an lánamháin. Níor mhaith leis an bheirt an sean fhear seo nuair nach rabh airgead aige agus bhí siad ag tabhairt droch-úsaidhe do. Eoghan O Mearán an t-ainm á [?] bhí ar an sean fhear. Bhí dearbhrathair saidhbhir ag an sean fhear agus lá amháin chuaidh sé chuige. Thug an dearbhráthair saibhran do i gcóir cúpla seachtmhain.
    Nuair a tháinig an sean fhear abhaile níor labhair sé focal. Ar maidin lá ar na bhárach chuaidh sé go dtí coill mór agus thoisigh sé a cuntas an sabhras. Chonnaic na páistí é agus rith siad isteach agus d’innis siad dó’n athair agus do’n mháthair fa na rudaí deasa geala a bhí ag an sean fhear. Níor créid an mháthair é agus chuaidh siad go dtí an coill agus chuaidh sé i bhfolach. Chonnaic siad na píosaí ceadhna, rith siad chuige agus d’iafruigh siad dé cá h-áit a bhfuair
    Róise Ní Mhaolaodhg
    Anna Ní Dhuibhir