School: Kilfenora (B.) (roll number 2155)

Kilfenora, Co. Clare
P. Mag Fhloinn

1. Fadó fadó bhí fear dárbh ainm Micheal O'Slathárra ag téacht síos in aiche caisleán leim an Eich. Cúpla óidhce róimhe sin bhí brionlóidh ag Michéal go raibh mála mór d'óir sáidhte in áit éigin ar thaobh an bhóthair in aice léim an Eic.
    Lá amháin tháinigh sé go dtí an áit seo agus nuair a seas sé ar an áit chonnaich sé an mhála agus giotha córda mór thimcheall an bhárra. Bhí sé chun é d'oscalt nuair a chúala sé na fóchla seo "Ná oschail é sin" Níor bhách sé leis na focla tharraing sé amach ascian chun an cordha a ghearradh nuair a chúala sé na fóchla arís. "Má oschlann tú é sin beidh cúma caith ort."
    Níor bhach sé leis ná fochla arís d'óscal sé an mála agus bí sé lán d'óir annsin thósaigh sé ag siúbhal. Thuithan mála as a lamh agus béigin do dhul abhaile ar nós cáith. Nuair a shróis sé a théac thainigh a chúma féin ar arís. Acht má tháinigh fuair sé pian in a dhrúim agus fuair sé bás in a dhiaidh sin.
    Seán Ó Maolchaoine
    Bean Uí Dhonnchadha