Scoil: Cill Mhuire (B.), Lios Árd-achaidh

Kilmurry, Co. Cork
Domhnall Ó Buachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí sí féin agus a mac na gcomhnaidhe i mbótháinín taobh bóthar. Bhí airgead aice mheas an mac ná raibh airgead aice in ao chor. Bhí sé aosta agus a lá déanah ag druidim leí. Dubhairt sí leis gur mahith léi go ndéanfadh sé an uaigh di chun go bhfeicfeadh sí é sar a ghebhadh sí bás. "Airiú a máthair" arsan mac nar greannmhar an cuimhneamh é sin uait. "Muise a Sheain, ba mór sásamh aigne dá deanfá é" Bhí a' tathant ar Sheán mar sin. Chuaidh sé go dtí an máighistir. "A leithéid seo" arsa Seán leis an máighistir. Dubhairt mo mháthair liom ó chiainibh gur mhaith leí dá déanfainn an uaig" Is dóich liom gur greannmhar nó ceart" arsan maighistir, "Ó dubhairt ó dubhairt do mháthair leath an uaigh a dhéanamh, imthigh agus dein é.
    Chuaidh Seán go dtí an reilig agus do dhein
    Séamus Ua Muirthile
    80
    Coolduff, Co. Cork
  2. (gan teideal) (ar lean)

Bhí ainm na féile as Cinntsáile.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    blian sa taca so. Do phósas do cealaig do chráidh mo chroidhe.
    D'fhág mo chosa gan bhróga ná scilling i gcóir na dighe
    4. Scéal. Ní fheadar an muintileach ciaca ar uirigh sé an séal so ós na sean-daoine nó a léigh sé a leabhar é.