Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Máire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhlaiseadh aice ionus go mbéadh ar a cumas teacht ar n-ais cuige. Dubhairt sí leis iarraidh air í leigint thar n-ais agus ná cuirfeadh sí isteach coidhche ar a mhnaoi chéile.
    Nuair do fuair an Caomhánach bocht an litir baineadh preab mór as, agus siúd leis 'on Daingean, do'n Chanónach, Domhnall Ó Suilleabháin, agus d'iarr sé comhairle air. Do dhein an sagart machtnamh ar an scéal agus sa deire dubhairt sé leis an gCaomhánach gan bhacadh leis an mnaoi sin a sciobadh uaidh. Dá dtagadh sí thar n-ais annsan ní bheadh aon nídh ach achrann is clampar is mí-ádh dá bharr. Dhein sé rud ar an sagart; D'fhan an bhean mar a raibh sí, sa deire b'éigean di biadh na sidheoga d'ithe agus nior cualathas trácht uirthe ó shoin.
    Tá sliocht an Chaomhánaigh sin i Ráth Fhionáin fós.

NÓTA: Chuala ó chailín de Mhuintir Shéaghdha go ndeir cuid de na daoine gur go Co. Doire a sciobadh í.
    Eibhlín Ní Chonchubhair
    54
    Gairm bheatha
    Bean rialta (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)