Scoil: Scoil an Chlochair, Na Gleanntaí (uimhir rolla 10165)

Glenties, Co. Donegal
An tSr. M. Deuglán

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgeul seo cuireann sé i niúl duinn an meas agus an urram a tugadh i nÉirinn do ughdaras na Roimhe, láithreach, cuireadh an reacht i bhféidhm ar fud na tíre, tháinig sí as an Róimh, ba leor sin.
    Rugadh Dallan i bFeallach, Cathbhach i gConndae Chabháin. In a óige fuair sé sár-oideachas ins na healadhain go léir, naomhtha agus saoghalta, agus gidh gur chaill sé radharc na súl agus gan é acht óg, bhí cliú agus cáil air imeasc saoith agus ollamh na h-Éireann. B’é árd ollamh na tíre le na linn agus mar bharr ar a ghradamh saoghalta ghnothuigh sé coróin na naomh agus na mairtíreach. Do sgríobh sé Amhra Colum Cille. Dith cheannadh é le fomórí a chreath an t-oileán tuairm 594.
    Úna Ní Mhaoláin