School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 20_032

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 20_032

1. (continued from previous page)
    le stair. Bhí sagart in a chomnuidhe i n-Lochtar Acla. An t-Athar Mánás Mac Suibhne an t-ainm a bhí air. Ceapadh é agus tugad go Cathar Na Mart é go mbeidh se crocta. Níl a fhios againn ce'n fát gur crocad é. An lá a bhí se le crochadh bhí a lan daoine thart ar an tsráid. Crochad ar cros i lár an tsraid e. Bhí fear dar ainm "Lightil" dubhairt sé. "Nach árd atá bagún sagart ar crochad ar an croc indiú." Bhí deirbhsiúr an sagart ag éiseacht leis an rud a dubhairt "Lightil" Dubairt sí leis "Narbh fhada go mbeid do [?] féin sgapa ar an chnoc is aoirde a chasfar lear" D'imthigh "Ligtal" agus fear
    Tomas Ó Ceanarcaigh