School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 08_026

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 08_026

1. (continued from previous page)
    an faithne air agus caithfidh an duine sin comhartha na croise a dhéanamh os cionn an faithne leis an uisge agus imtheochaidh an faithne de'n duine i gcúpla lá nó mar sin.
    Tá cloch i mBéal Feirsde ar a dtugtar an cloch ruadh air. Leach mór is eadh é agus tá poll mhór ina lár. Tá an leach sgoilte ina dhá leith anois. Chuala mé na seandaoine ag rádh go raibh uisge dubh ins an pollsin uair amháin agus gurbh leigheas é ar bonn bollaibh é. Tá cloch i Máigh Mhuilinn ar thaobh an chnuic agus tá piochtúr cruadh capall gearrtha amach ina lár. Deireann cuid de na sean daoine gur b'é sin lorg capall a bhí ag Naomh Pádraig agus go raibh sé ag dul go dtí
    Áine Ní Ghallacobhair