Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 13_017

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 13_017

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bréaghaigh a deir sé cé fearr leat a bheith cor caraidheacht ar leacraca glasa no cur sgreanna trí barr aosnacaí ceile. Dubhairt sé go mbearr leis cor-caraideact ar leacraca glasa mar go a cleacht se ariamh i n-Éirinn. Bhí siad ag cor-charaideacht no go raibh an grian ag dul faoi. Bhí siad ag cur an gaineamh cruadhtha i n-uactar agus an gaineamh bog i niactar no sa deireadh gur cuir Mac Rí Éireann sios go dtí na dhá ngluin sa talam. O na marbhuig mé arsa an fatac agus bheidh leat mo ríogact agat agus nac mbheidh do riogacht ar fad agam ma marbuigeann mé tú agus marbuigh agus sgaoil sé an cailín abhaile. Dimthigh leis go tír eile. Chonnaic sé bothán isteac uaid chuaidh sé go dtí an bothán. Connaic sé bord (fatai a) agus fataí ar agus trí plata feola
    Séamus Ó Gráinne