Scoil: Kilkishen, Sixmilebridge

Cill Chisín, Co. an Chláir
Pádraig Ó Conchobhair

1. Ta cloch an-mór suidhtein aice le Mungret i Luimnig. Tugtar Carraig O gConaill.
    Bhí Naomh Pádraig ag dul trí Luimnig lá. Bhí séag marcuidheact ar chapall. Do stad sé ag tig beag anus dhiarr sé niadh agus cóir codlata ar mnaoi an tighe. Dubhairt sí go dtabharfaidh sí biadh dó ach ná raiby aon leaba aige le thabhairt dó. Nuair bhí a dhóitin uite aige d'iarr sé speal uirthí chun luachair do bhaint i gcóir a leabchan. Dubhairt an bhea go leigfeadh sí amach é ar eagly go bhfaigheadh sé bás nuair a chíodhfadh sé an lasair a bhí le feisint gach oidhche ar barr Carraig Uí Conaill.
    Cuaidh an naomh amach igcoinnibh a cómhairle agus nuair do connaich sé an lasair do choisrigh sé féin. Níl tásc ná tuairisc ar an lasair go dtí an lá atá indiú ann.
    Ar breacadh an lae chuaidh Naomh Pádraig go Adare agus tá daoin de creidimh na Palantines in a gcómnuidhe annsan. D'iarr sé biadh agus leaba orta
    Pádraig Mac Giolla Dé
    Proinsias Ó Maoldomhnaigh