Scoil: Kilkishen, Sixmilebridge

Cill Chisín, Co. an Chláir
Pádraig Ó Conchobhair

Ar an leathanach seo

1. Tá coill bheag timcheall leath-mhíle ón ár dtigne. Deirtear go mbíonn na daoine maithe le fiestint ann gach aon oidhche.
    Bhí fear in a chómhnuidhe in aice na h-áite agus ba mhaith leis na daoine maithe d'feiscint. Oidhche amháin cuaidh sé to dtí an coill chun iad d'feiscint. Ní raibh aoinne in aoinfheacht leis. Nuair a bhí sé in aice na coille do cuala sé rud éigin istigh sa choill. Tar éis tamill do chonnaich sé fear dubh as marchidheacht ar chapall bhán. Bhí an capall gléasta go breag aige. Tháinigh eagla air agus do rith sé abhaile.
    Nuair a bhí sé ag dul abhaile do bhuail fear eile leis. D'innis sé dó i staoby a ndaoine maithe. Dubhairt sé fur mian leis iad d'feiscint. Chuaidh an bheirt aca to dtí an choill arís. Nuair a bhíodar in aice na coille chonnachadar an fear dubh ag marguidheacht ar an gcapall mbán arís. Nuair a bhí sé in aice leo do stad sé agus thosnuigh sé ag cainnt leo. D'fiafruigh sé díobh cé'r bh'iad agus cá rabhadar in a gcómhnuidhe. Annsan
    Mína Ní Lochlainn
    An tAonach Thoir, Co. an Chláir