Scoil: Kilkishen, Sixmilebridge

Cill Chisín, Co. an Chláir
Pádraig Ó Conchobhair

Ar an leathanach seo

1. San am fadó do chuir na tuatha se dán ánn ór féin ocalain mar tá eagla orthu go raibh a namhad ag iarraidh an ór d’fághail.
    Bhí Sean bhean ins an paróiste seo uair amháin agus beaneadh caidhbhreain do trí oidche I ndiaidh a chéile go raibh úr le faghail timpeall trí mhíle ón a tig féin. Dubhairt sí leis a fear gur raibh a caidhbhreain seo aice. Fuair an fear cúpla fear eile agus chuadar go dti an charraig mar a raibh an t-ór i bhfolach dar leo. B’éigean dóibh dul soir mead an oíche agus trí a clog ar maidin an lae bhí cúcha. Thuigeadar cat dubh, coileach dubh agus scian leo. Bhí an cat aca cun na daoine in aice do ciméad uatha an scian cun line do cur mór timpeall na carriage agus bhí an coileach acu chun glaoidh ag breacadh an lae.
    Do iosnuigeadar ag obair go dian. Cúpla uair in a dhiaid sin do ghlaoidh an coileach. Bhí sé orthu an obair do críochnú. Thánadar abhaile agus brón mór orthu nuair ná raibh aon ór aca.
    Maedlín Ní Dhómhnalláin
    Gort an Droma, Co. an Chláir