Scoil: Baile Mhúirne (C.) (uimhir rolla 15347)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. 1) Deirtear dá raghad snáthad trí dhuine go n-imtheóchadh sé tímpeall an colainn go léir agus gur deacair é a fhághail ach go bhfaghadh teanga an mhada-ruaidh é gan aon duadh.

2) Tá leigheas ins an uisge nuair a bhíonn an taoide ag dul amach an cúigmhadh lá déág de Lughnasa.

3) Tá leigheas do ba ins an uisge a thuiteann Aoine an Céasda.

4) Chun faithinní a leigheas dul isteach i dtig agus do bhróg a bhaint díot agus do chos a chur i mbróg duine eile gan aoinne id' fheiscint.

5) Na faithinní a chómhaireamh le buille fé thuairim agus cloch a chur i mála in aghaidh gach fathainne agus an mála d'fháaint ag an gcrois mbóthar agus an céad duine a thófadh suas é bheadh na faithinní aige sin.

6) Teinneas a leigheas:- beannachadh an doruis, sé sin an salachar a fhanann ag an ndóíras a bhailiúghadh agus é a cruadhchaint ó's cionn na teine agus é a chur leis an dtinnis.

7) Duine go mbíonn an sine-seáin ar lár aige é a bhualadh trí uaire ar an dtinteán, trí uaire ar an dtáirsig agus é a dhéanamh trí maidne indhiaidh achéile agus in ainm an Athar, agus an mhic agus an Spiorad Naoimh a rádh. Duine gurb' ainm do Seán is fearr a dhéanfadh é.

8) Chun faithinní do leigheas:- Uisge na ceárdchan do ghoid agus na lámha nó pé áit 'na mbeidís 'á nígh leis.
      1. cleachtas an leighis
    Pádruig Ua Cuill