Scoil: Baile Mhúirne (C.) (uimhir rolla 15347)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann agus bhí beirt mach aige, duine aca abhí ana cliste agus an fear eile gur saghas leath-amadán é. Bhí ana meas ag an athair ar an mac cliste ach ní raibh aon meas aige ar an leaid eile. Ní fhéadfadh an fear óg, b'siné an leath-amadán, ní fhéadfadh sé crith. Aon lá amháin dubhairt an t-athair leis go raibh sé in am do dul amach ag tuilleamh a choda féin. Dubhairt an buachail leis. "Dá bhféadfadh aoinne mé a chur ag crith ní theastóchadh a thuile uaim."
    D'imthigh sé leis agus do chasadh fear air agus do innis sé a sgéal do. Dubhairt an fear go múinfeadh sé féin dho conus crith, agus do chuaidh an buachaill abhaile leis. I lár na h-oídhche do ghlaoidh an fear air agus dubhairt sé leis dul go dtí an Seipéal agus an cloigín a bhualadh. D'imthig an buachaill leis ach nuair a shrois sé an áit do chonnaic sé an fear bán 'na sheasamh ar an staighre.
    Do labhair an buachaill leis ach ní bhfuair sé aon fhreagra. Labhair sé airís leis ach b'é an sgéal céadna é. Labhair sé an trímhadh h-uair leis agus dubhairt sé muna bhfreagróchadh sé é an turas san go gcaithfeadh sé síos an seomra ach ceap an fear eile ná déanfadh sé a leithéid agus d'fhan mar a raibh aige, agus do rith an buachaill cuige agus do caith sé síos an staighre é agus do chuaigh sé abhaile agus chuaidh
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Siobhán Bean Uí Luasaigh