Scoil: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir
Ed J. Headtromóin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar na carraigreacha cas sí ar dhuine de ghárdaí na gcóstaí agus tháinig ionghantas uirthí. Ar sise " Ó Cad a thug anso thú a Mhic Uí Cárthaig. An raibh tú insan luing seo freisin" Cheap sí go raibh sí i bhfad ó bhaile acht cá raibh sí acht in a baile dhúthcais féin- Cill-Chaoidhe.
    Tugtar "Edmond Point" ar an áit sin ríamh ó shoin. The lady in question was Kate Moore of Church Road. Walked down to her relatives the night of the ship-wreck and gave them the surprise of their lives. Spent 50 years in America afterwards, returned and died in Kilkee.
  2. Sa bhliádhain 1836 do bhí an long-séola "Intrinsic" ag dul go h-Americá agus do shéid an stoirm isteach ar na carraigeacha í. Do bhí Gárda Chósta ar a phatról ar maidin i mí na Nodlag agus do chonnaich sé an long i n-aice le na carraigeacha insan áit ar a dtugtar "Intrinsic Bay" ríamh ó shin uirthe. Do rith sé go dtí an baile chun cabhrach d'fághail agus do tháinig slúagh mór daoine go dtí na "Diamond Rocks". D'féadfaidís cloc do chaitheamh amach cómhfhada leis an luing acht níor fhéadadar aon fhaoiseamh a thabhairt do'n fhuireann. D'árduigheadh an long le na tonntacha móra agus do cheap an lucht-féachanta go gcuirfeadh na tonntacha an long isteach ortha. Do
    Pádraig De Paor
    Oide Scoile