Scoil: Monksland (C.) (uimhir rolla 2792)

Fearann na Manach, Co. Lú
M. Nic Oireachtaigh

1. Maoin i bhfolach
    Tuairim is dha mhile o mo theac ta lios mor, agus ta maoin i bhfolach ann.
    Ta an lios suidhte i lar pairce Sean Ui Finegain i mBaile Faoite. Cnoc mor iseadh e and ta crann ag fas ar bharr an cnuic. Ta carraig mor ar thaob an chnuic agus deirtear go bhfuil corcan oir i bhfolach ann.
    Bi eagla ar Sean Ui Finegain an talamh a shaothrughadh, ach oidhche amhain agus e ag dul abhaile chonnaich se na sidheoga ag damhsa thart timcheall na carraige agus d'innis se an sgheal do na chomharsanaibh.
    Bhi punncan darbh ainm Seosa Ui Cheallaigh abhaile of Nua Eabhrac agus dubhairt se go racadh se ag feachaint an bhruighead se an maoin.
    Oidhce amain chuaidh se amach agus laighe aige agus nuair a chuaidh se fhad leis an cnoc ceard a chonnaic se ach
    Áine Ní Mhurchadha
    Baile Pheití, Co. Lú