Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

preabadah mór timcheall .Ag an am gcéadna rinne siad cineál ceóil.Do dhúisigh siad Sean.Ni túisge dúiseacht do Seán ná d'fhéach sé amach ar an urlár do chonaic sé sluag mór de cat ina fáinne mór thimcheall cat amháin agus bhí an cat sin ag damhsa an fhaid is a bhí na cait eile ag déanamh ceóil.
    Nuair a stop an cat sin ag damhsa chuaidh sé isteach san bFáinne agus tháinig cat eile amach agus lean sé ag damhsa Do lean siad mar sin gach cat diobh ag teacht amach ag damhsa An fhad is a bhí an damhsa ar siubhal cheap sé gur chuala sé cat mór dubh ag rádh na focla seo"Is é cat Uí Chláir an cat is fearr i gcóir rinnce annso anocht"Ag breacadh an lae d'imtig na cait abhaile.
    Dimigh Seán abhaile ar maidin agus an oidhche in-a dhiaidh sin chuaidh sé ar cuaird mar ba gnátach leis go dtí teach a dhriothaír ,Micheál.An oidhche sin bhí an cat ,a bhí ag Micheál ,na codladh in aice na teine agus nuair a chonaic an cat Seán d'fhéach sé go géar air agus b'fuirist a aithint nach raibh an cat compordach.
    Tar éis tamaill ,nuair bhi deireadh leis an léightheóireacht (bíodh siad i gcomhnuidhe ag léigeamhan paipeir gach oíche i dteach Mhichil) labhair
    Seán Ó Lionnáin
    An Leacht, Co. an Chláir