Scoil: Convent of Mercy, Carraig na Siúire (uimhir rolla 11872)

Carraig na Siúire, Co. Thiobraid Árann
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Fear breágh áluinn ab eadh Fionn Mac Cumhaill agus bhí cailíní óga na hÉireann go léir i ngrádh leis. Lá dá rabhadar bailighthe i dteannta a chéile in aice Sliabh na mBan dubhairt Fionn leo go bpósfadh sé an cailín aca ba thúisce a bheadh ar bharr an chnuic.
    Do thosnuigh an rás. Ní túisce a bhíodh cailin aca ag dul cun tosuigh ná go mbeirtí uirthi agus cuirtí siar arís í. Bhíodar mar sin ar feadh i bhfad agus gan aon dul chun cinn á dhéanamh aca. Bhí cailín amháin ann agus cailín cliste ab eadh í. Ba mhaith le Fionn í do phósadh agus do theasbáin sé comgar di. Agus faid a bhí an chuid eile aca ag breith ar a chéile agus ag tarrac a chéile ag bun an chnuic bhí sise thuas ar a bharr.
    Do phós Fionn í agus bhí ana-áthas air cailín ciallmhar cliste a bheith aige mar mhnaoi.
    Caitlín Baróid