Scoil: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

4. Clais na hAlthóra
    Ar an dtaobh thuaidh den chnoc agus tuairim dathad péirse ó Thobar na Sceabhrach tá Clais na hAltóra. Ní raibh áit ní b'oiriúnaí in Iarthar Corcaighe chun Aifrinn nuair a bhí na piandlighthe i bhfeidhim: mar tá cnoic mór thímpal na claise, agus níl radharc ó aon taobh uirthi 'Na theantna san tá árdáin nádúrtha ar an dtaobh is aoirde den chlais.

5. Loch Oighin
    Tá loch ana dheas - Loch Oighin ar an dtaobh theas den cnoc. Tá oileán i lár an locha agus tá seana-chaisleán - An Clochán - ar an oileán so. Ba le Drisceolachaibh an caisleán san.

6. Teampaillín Bríghde
    Ar an dtaobh theas de Loch Oighin tá

7. Tobairín Brighde
    Tá roilig san áit l;eis agus tá fallaí maithe árda 'na seasamh ann fós. Níl an teampaillín ach tímpal ocht dtroighthe déag ar fhaid agus dhá throig déág ar leithead. Bhí drisleacha agus droighean ag fás istig ann agus mór thímpal air go dtí le déanaighe.
    Tá an piniúir ar an dtaobh thoir theas den Althóir tuitithe, ach tá póírsí beaga sa bhfalla le haghaidh an fhíona agus an uisce.
    Tá an tobar díscithe anois. Bhí sé ana bheag. Bhí teampal leis san áit ina bhfuil Tobar
    Teangacha