Scoil: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

Ar an leathanach seo

1. Seo eachtra a bhain do Sir Uáitéir Raleigh an Rudaire úd ó Chúirt Eiblíse Shasana a ghaibh flaitheas agus forlamhas ar mhuintir Eochaille san séamhadh aois déag agus do réir tuairisce, a chéad-chaith tobac agus do chéad-chuir prátáí ar thalamh na hÉireann.
    Tá sé i mbéalaibh na ndaoine fós gurbh amhlaidh a bhí Raleigh lá fé bhun crainn iubhair agus é ag ól an tobac ar a shástacht agus gan fhios ag éinne bhí suas an uair sin, cad é an rud é tobac nó go raibh a leithéid de luibh ann in ao'chor.
    Niorbh fhada mar sin do nuair a ghaib sean-bhean an bóthar - siubhal mall pighin fúithi agus í ag déanamh a maranna go smaointeach. Strac fhéacaint éigin dá dtuig sé anonn tar claidhe, cad do chífeadh sí ach mo dhuine
    Conchubhar Ó Coileáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)